BLOG

Postavit ću vam pitanje na koje molim iskreni odgovor – jeste li spremni za sebe učiniti ono što biste učinili za druge? Dobro razmislite. Često se ne treninzima koje održavam susrećem s ljudima koji su uvjetovani tradicionalnim odgojem. Takav odgoj ljubav prema sebi zove sebičnošću, a  pravom ljubavi jedino žrtvovanje svojih interesa za interese drugih. Jesu li i vas odgajali da su drugi bitniji od vas, da je jako važno što okolina misli o vama i da je pristojno ponašanje ono u kojem su drugi na prvom mjestu? Što možemo učiniti kako bismo učvrstili ljubav prema sebi i napravili dobre temelje za tu cjeloživotnu ljubavnu priču?

 

BITI SAM SA SOBOM
Dopustite sebi vrijeme u kojem ćete biti sami sa sobom. Sjetite se da to vrijeme vi zaslužujete svaki dan i navikavajte okolinu na tu novu naviku kao na nešto vama važno i prirodno. Ukoliko osjetite „zamor materijala“ hrabro se na neko vrijeme povucite u osamu i napunite baterije za novu komunikaciju s drugima.


UGAĐATI SAMOM SEBI

Da, dovoljno ste vrijedni da se prema sebi ponašate kao prema najboljem prijatelju i članu kraljevske obitelji. Sjetite se što volite i što bi vas razveselilo? Novi CD omiljenog pjevača, kuglica sladoleda, pjenušava kupka? Vi ste važni i vaše želje su važne. Na pitanja drugih što birate – nikako ne odgovarajte – „svejedno mi je“. Što stvarno želite? Ukoliko vas u gostima ponude još jednim kolačem, ne odbijajte zato što „to nije pristojno“ a jede vam se. Vi ste važni. Vaše potrebe su važne.


PRIHVATITI I TRAŽITI POMOĆ
Sjetite se situacije u kojoj nosite pune vrećice namirnica a mladi susjed vam ponudi da vam ih ponese do vrata. Što napravite? Kažete „ma nema veze, mogu ja to“ ili prihvatite pomoć? Ukoliko još imate zadršku u prihvaćanju i traženju pomoći, vježbajte najprije na sitnicama. Za početak prestanite automatski odgovarati na pitanja i razmislite prije odgovora na ponuđenu pomoć. Svidjet će vam se gdje će vas takav pristup odvesti.


ZAUZETI SE ZA SEBE
Doživjeli ste nepravdu? Netko je bio neljubazan prema vama? Da li biste to isto dopustili da netko kaže vašoj majci ili djetetu? Naravno da ne biste. Ponašajte se zaštitnički i prema sebi. Glasno izgovarajte svoje potrebe u situacijama u kojima ih je netko previdio. Nema više preguravanja dok vi strpljivo stojite u redu i čekate. Ljubazno ćete se izboriti za svoje potrebe i izgovoriti kako se pri tom osjećate zar ne?


SLIJEDITI SVOJE SNOVE
Jeste li radi rutinskog života „ugasili“ svoje želje za pisanjem knjige, redovitim vježbanjem ili učenjem sviranja gitare? Na nekoliko trenutaka razmislite, koja još neostvarena potreba ili talent čuči u vama a konstantno ga zanemarujete? Ljudi koji vole sebe slijede svoje snove. Vjeruju u sebe i znaju da je pravo vrijeme da se pozabave njima – sada. Nema više odgađanja.


NEPOKOLEBLJIVA VJERA U NAJBOLJE
Budite svoj trener. Za teške situacije ranije pripremite nekoliko rečenica koje potvrđuju da je sve u najboljem redu i da još bolje tek dolazi. Kako biste se ponašali prema prijateljici koja je u teškoj situaciji i kako biste ju ohrabrili? Upravo to recite samom sebi i čvrsto u to vjerujte.


PODRŽAVAJUĆE DRUŠTVO
Ništa ne morate. I nitko koga ne želite se ne treba nalaziti u vašem društvu. Čak i ako među najužim obiteljskim krugom imate osobe koje vas ne podržavaju i koje vas spuštaju dolje, imate mogućnost komunikaciju svesti na minimum. Budite budni i ne podlegnite manipulaciji. U vašem društvu će uživati samo oni koji vas podržavaju, vesele i žele rasti s vama. Oni koji ne mogu podnijeti vašu blistavost morat  će se naviknuti na vrijeme bez vas. Sjetite se da ne bacate bisere pred... znate već sami.


KAKO ZNATE DA STE DOISTA ZAVOLJELI SEBE?
Postoji nekoliko načina da to provjerite. Da li izgovarate istinu i ono što mislite pristojno, jasno i odmah? Nosite li sve češće osmjeh bez nekog razloga na svom licu, ono „eto samo tako“? Nasmijete li se ponekad u sebi na nekoj svojoj dosjetki koju nitko nije čuo, samo vi? Dajete li drugima lijepe povratne informacije i komplimente kada to zaista mislite? Ovo su neki od pokazatelja, a na sreću ima ih bezbroj. Kada vas vidim u gradu same sa sobom, lepršave i nasmijane, znat ću da se radi o ljubavi koja nema kraj. Samo naprijed!

 

Ukoliko vas je članak ponukao da napravite veliko pospremanje svog života, prijavite se na Dnevnu dozu pozitive (email newsletter), kontaktirajte me ili se jednostavno prijavite na treninge. Uživajte!

 

Želite li promjenu?
Započnite!
 

Kontaktirajte me

Za više informacija kontaktirajte me putem obrasca u prilogu ili emaila info@ivabele.com

Za poslovni angažman nazovite 091 37 37 737