BLOG

Kada pomislimo na bolje organiziranje svi bismo htjeli rezultate ODMAH. Nažalost, to tako ne ide. Dobra organizacija je dobro upravljanje sobom, a upravljanje sobom znači razvoj nekih novih vještina. Sami morate donijeti odluku da se želite promijeniti, te da ste spremni raditi, naučiti i usvojiti nove navike.

 

Postoji nekoliko vrsta radnoga dana. Jedan je onaj „na papiru“ koji po svom ugovoru morate odraditi. Drugi je onaj koji odradite u satima, možemo reći broj sati koje zaista provedete u uredu, a treći je onaj koji uistinu i odradite, odnosno učinkovitost posla koji ste obavljali i rezultati toga rada. Kako vam se posao ne bi pretvorio u izvor frustracije važna je dobra organizacija.

 

ZAPOČNITE DAN POZITIVNIM RITUALIMA

 Za početak radnog dana važno je da ste odmorni i spremni za nove izazove. Zdrav način života će vam uvelike olakšati organizaciju, jer ćete izbjeći umor I neproduktivnost. Prve jutarnje zadatke pokušajte izvršavati nakon rituala koji vas opuštaju i motiviraju. Bilo da je riječ o vježbanju, čitanju ili jutarnjoj kavi te obilnom doručku, priprema za dan koji je pred nama, donosi mnogo dobrobiti. Recite sami sebi: “Danas je divan dan”, i s takvim stavom krenite u nove pobjede.

 

ODREDITE PRIORITETE

Kada ste došli na radno mjesto ili bilo da radite od doma, napravite kratki pregled aktivnosti koje trebate odraditi taj dan. Planirajte i odredite prioritete. Fokusirajte se na one teže, pa ćete na lakše gledati kao na vrstu nagrade. Najlakše zadatke ostavite za dio dana kad se vraćate s ručka ili duže pauze, a dan završite s nečim što volite raditi. Ne zaboravite na međuljudske odnose na poslu. Pomoć kolega ili timski rad će vam uvelike olakšati radni dan I smanjiti stres.

 

ISKORISTITE PAUZE I OSTANITE FOKUSIRANI

Tijekom radnog vremena zaboravite ne distrakcije, što je česta pojava kod ljudi koji multitaskaju. Na taj način gubite fokus I efikasnost u obavljanju zadataka. Email je poznat kao velika pijavica vašeg vremena i produktivnosti. Zbog toga je iznimno važno smjestiti ga kao obvezu u dio dana kada ćete biti najučinkovitiji, kako biste ostatak dana mogli zaboraviti na email. Također, iskoristite pauze kako biste se nagradili i odmorili. Može biti riječ o pauzi od 10-15 min, važno je da razbistrite um.

 

BUDITE REALNI U IZVRŠAVANJU SVOJIH ZADATAKA

Svi smo se našli u situaciji kada smo pokušali ugurati što više obaveza u što manje vremena. Budite svjesni svoje okoline i mogućnosti. Ako žurite na sastanak koji ste dogovorili iako znate da nećete stići na njega, ili planirate i nakon posla obavljati sve što ste naumili, a znate da ćete biti umorni, razmislite o proritetima, svojim sposobnostima i shvatite da je sasvim u redu promijeniti plan.

 

RADITE LI DOISTA ONO ŠTO VOLITE?

Imajte na umu da je svaka sekunda koju provedete radeći nešto što ne volite, jedna sekunda manje radeći ono što volite – zašto trošiti vrijeme na nezanimljive zadatke na poslu kada biste mogli raditi one kreativne koje volite? Zašto ostajati na poslu sat vremena dulje zbog vlastite neproduktivnosti, kada biste mogli biti s voljenima? Svaki posao zahtjeva i odrađivanje nezanimljivih podataka, ali uprete li svoju energiju u to da ih odradite brže i kvalitetnije, ostat će vam više vremena za ono što volite, bilo na poslu bilo privatno. To neka vam bude motivacija.

 

Za usvajanje novih navika potrebno je vrijeme. Nemojte biti prestrogi prema sebi, krenite na sljedeći savjet kad osjetite da je vrijeme za sljedeći korak. Razvijanje novih organizacijskih vještina nije natjecanje, to je vaše vrijeme koje ulažete da biste preuzeli kontrolu nad svojim vremenom. I pritom svakako uživajte u procesu!

 

Iva Belé Success Concept potiče pojedince i tvrtke da aktiviraju svoju svrhu, ciljeve i unutarnje snage, kroz treninge, mentorstvo i motivacijske govore.
Koncept kombinira metodologiju i menadžersko iskustvo, omogućujući kod polaznika trenutne promjene i brzu implementaciju. Za više informacija kontaktirajte me.


 

 


 

 

 

 

 

 

Želite li promjenu?
Započnite!
 

Kontaktirajte me

Za više informacija kontaktirajte me putem obrasca u prilogu ili emaila info@ivabele.com

Za poslovni angažman nazovite 091 37 37 737